Leemfinisch, Basisleem &Wandverwarming

Bijzonder & praktisch: Brengt kleur en sfeer in uw interieur


Basisleem laat je huis, kantoor ademen.

Basisleem is goed voor het klimaat ín je huis èn daar buiten. Binnen zorgt het voor een comfortabele en gezonde atmosfeer omdat de leem een teveel aan vocht uit de lucht haalt en het weer teruggeeft als de lucht droog is. Zo is leem ’s winters warm en ’s zomers koel. Buiten je huis draagt basisleem bij aan geringere belasting van onze aarde omdat basisleem een 100% natuurlijk materiaal is.

Basisleem is recyclebaar. Je kunt het dus opnieuw gebruiken. Afval bestaat eigenlijk niet bij leem. Een rest basisleem hoef je niet bij het chemisch afval in te leveren. Welnee, gooi het in je tuin of laat het drogen en gebruik het later nog een keer. Of maak er iets moois van. Wist je dat je de basisleem op je wanden in een volgend huis opnieuw kunt gebruiken? Dat is met gips en cement niet mogelijk.

Waar wordt basisleem van gemaakt?

Net als leemstuc is basisleem volledig natuurlijk en bestaat uit leem en zand. Deze basismaterialen worden gewonnen uit de aarde en eventueel met een natuurlijke vezel verrijkt, zoals stro om extra stevigheid aan het stucwerk te geven. Er zitten dus geen chemische toevoegingen in de basisleem. Ook zijn er geen oplosmiddelen nodig bij het aanbrengen, zodat de lucht in je huis schoon blijft.

InterPleister American Clay

InterPleister Basisleem


Leemfinish kleur en stuk in één!


Kiest u leemstuc omdat u het mooi vindt? Dan zou u kunnen volstaan met leemfinish. Leemfinish wordt in een dikte van c.a. 3 mm aangebracht en is leverbaar in verschillende kleuren. Leemfinish is aan te brengen over een vlakke ondergrond, zoals (voorgestreken) gipsplaten of andere “behangklare” wanden. Het dient ook als afwerklaag voor basisleem.

WANDVERWARMING:   Warmte zoals de zon straalt.

Geen stoffige radiatoren meer met wandverwarming

De muur is de verwarming. Meestal wordt wandverwarming op de wand aangebracht als droogbouw leemplaten en daarna afgewerkt met leem in de kleur(en) die u wenst. De wandverwarmingsplaat kan tegen de bestaande en te isoleren wand worden bevestigd, direct of op rachelwerk. In een wandverwarmingsplaat is de leiding al vanuit de fabriek aangebracht. Ook is het mogelijk om in plaats van platen leidingen op de wand aan te brengen, deze worden dan met een dikke laag basisleem geëgaliseerd.

Comfort en stralingswarmte

Wandverwarming is een bron van behaaglijkheid. Bij wandverwarming wordt de warmte overgedragen via horizontale straling en niet, zoals bij gewone verwarmingssystemen, met opstijgende lucht (convectie). 

Hierdoor wordt luchtbeweging en stofcirculatie vermeden. 

Bij wandverwarming worden de vertrekken meer gelijkmatig verwarmd. 

Ook zijn verschillende temperatuurzones mogelijk binnen een verwarmde kamer. Overigens, ook warmte van de zon is stralingswarmte. Als de muur is opgewarmd straalt hij,als de zon zijn warmte, de ruimte in. Dit wordt als zeer comfortabel ervaren.

Gezondheid en frisse lucht

Omdat bij gewone radiatoren en kachels de lucht in de ruimte gaat circuleren, neemt het alle stofdeeltjes mee. U kunt dat soms in de winter ook zien, als de zon door de ramen schijnt en u in tegenlicht het stof ziet zweven. Het is een gegeven dat de stof voor mensen en kinderen met ademhalingsproblemen niet gezond is. Daarom is stralingswarmte voor deze groeiende groep een zeer gezonde verwarming. Stof verzamelt zich niet in de radiatoren en blijft waar het hoort.

Wandverwarming is een antwoord op een zeer modern probleem bij klimaatneutrale woningen, die zo luchtdicht zijn afgesloten dat bewoners (Vathorst, Amersfoort) er ziek van worden. Het antwoord op de problemen van deze mensen is waarschijnlijk o.a. ventilatie. Maar ventilatie kost warmte : “stoken voor de vogels”. En dat is helemaal waar, als je convectiewarmte gebruikt in plaats van stralingswarmte. Warmtewanden verwarmen objecten en niet de lucht. Er kan dus geventileerd worden zonder veel verlies aan warmte.

Damp open

De leem waarmee wandverwarming afgewerkt wordt, is damp open. Dat betekent dat het materiaal waterdamp kan opnemen als het vochtig is en weer afstaan als het droog is. Dit heeft een gunstige invloed op het klimaat in de woning. De vochtigheid in de woning blijft zeer constant en is niet meer afhankelijk van buitentemperaturen of de vochtigheid buiten. Een constante luchtvochtigheid van ca. 50% is ongunstig voor huisstofmijt en dus gunstig voor de bewoner.

En dan nog dit….

Spijker in de muur ?
En als u dan uw wandverwarming hebt, kunt u dan helemaal geen schilderij meer ophangen? Gelukkig zijn de leidingen van de wandverwarming traceerbaar met 2 hulpmiddelen. Iedere bouwmarkt verkoopt ook leidingzoekers die reageren op de aluminium mantel van de verwarmingsleiding.  Nog makkelijker is om aan het plafond de bekende rails te monteren waaraan u iets kunt ophangen.

Hoeveel wandverwarming heeft u eigenlijk nodig ?


Net als bij de reguliere verwarming moet een berekening gemaakt worden van de benodigde capaciteit van de verwarming. De capaciteit zal ook verschillen per ruimte, immers een badkamer moet warmer zijn dan een slaapkamer.
Een belangrijk gegeven bij de bepaling van hoeveel verwarmingscapaciteit is de mate van isolatie van uw woning. Isolatie en het aanleggen van wandverwarming kunnen goed gecombineerd worden. Bijvoorbeeld bij het gebruik van de wandverwarmingsplaten kunnen rachels worden gebruikt waartussen isolatiemateriaal kan worden aangebracht.
Een grove richtlijn is dat  20% tot 50% van de vloeroppervlakte aan vierkante meters wandverwarming nodig is. Uw installateur kan aan de hand van een tekening en isolatiegegevens berekenen hoeveel wandverwarmings-capaciteit er exact nodig is.

Locatie van de wandverwarming


De wandverwarming kan het best geplaatst worden aan de koude wanden, de binnenkant van de buitenmuren dus. Bij deze wanden gaat de meeste warmte verloren en is de grootste winst te behalen. Als deze wanden dus door gebrek aan isolatie te koud zijn, dan is het aanbrengen van isolatie nodig.

Wat kost dat dan

Verwarming is in de regel een hele investering en dat is niet anders voor wandverwarming. Daar staat tegenover dat u :

Geen radiatoren of kachels meer in uw woning heef 

Ca. 15% bespaart op uw stookkosten en geniet van een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Minder stof overlast