Vocht! je kunt er wat aan doen!

Het is winter, volgens de kalender althans. Maar hoe het weer zich ook gedraagt, feit blijft dat we in deze periode veel last hebben van vocht in huis. Vocht dat kan leiden tot schimmels, die op haar beurt weer kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Gelukkig is er wel wat aan te doen om vocht in huis tot een minimum te beperken.

Indirecte Verlichting

Indirecte Verlichting


De donkere dagen zijn weer aangebroken. Gezelligheid, openhaard aan en ga zo maar door.... Maar vaak is dit de tijd dat je realiseerd dat de huidige verlichting toch niet optimaal is. Het wordt al vroeg donker en om dan al direct alle lampen aan te zetten gaat toch wat te ver!. 

En dan, waar waar ga je nog een lamp neerzetten? Waar is nog een plafondpunt waar een lamp aan opgehangen kan worden? Hoe creëer je een plekje op je bureau voor een bureaulamp? Herkenbaar???

Indirecte verlichting langs plafond,, in hoeken en als plint bieden uitkomst. Het licht straalt subtiel en geeft een warm geborgen gevoel en....... is qua verbruik goedkoper dan de normale lampen.

Het kiezen van de juiste verlichting voor je woning kan soms een moeilijke opgave zijn. Er is immers zoveel keuze in soorten verlichting. Een verlichtingsplan kan je helpen om inzicht te krijgen in je lichtbehoefte en in de functie die een bepaalde lamp moet vervullen. Met de informatie uit het verlichtingsplan kan je vervolgens gericht op zoek gaan naar de juiste lamp.  Een verlichtingsplan maken is niet moeilijk en kan je makkelijk zelf maken aan de hand van onderstaande tips. 

 

 

STAP 1: MAAK EEN PLATTEGROND VAN DE RUIMTE

Als eerste stap kan je best een plattegrond van de ruimte maken waarin je de verlichting wil aanbrengen. Op ruitjespapier gaat dit het best omdat je dan makkelijk op schaal kan tekenen maar dit hoeft natuurlijk niet. Teken op de plattegrond de ramen, meubelen, scheidingsmuren, en andere zaken. Vergeet ook niet schilderijen of andere plekken die uitgelicht moeten worden op de plattegrond te vermelden. Zorg dat je genoeg ruimte hebt op het papier zodat je er straks nog notities bij kan plaatsen. Werk je graag met de computer? Maak dan gebruik van een gratis 3D tekenprogramma.


 


 STAP 2: BEPAAL DE FUNCTIONELE ASPECTEN

Nu de plattegrond klaar is, kan je gericht nadenken over de functionele aspecten van de verlichting. In feite is dit de meest belangrijke stap omdat je stil staat bij je lichtbehoefte en over de functie die bepaalde plekken in huis vervullen. De functies bij een sofa zijn bijvoorbeeld lezen en televisie kijken. Of bij het werkblad in de keuken: voedsel bereiden. Een bepaalde plek kan meerdere functies hebben. Noteer deze functies op de plattegrond.
 

 

 STAP 3: DUID LICHTCIRKELS AAN OP HET VERLICHTINGSPLAN

In stap 2 heb je nagedacht over de functies van de verschillende plaatsen in de kamer (lezen, tv kijken, slapen, koken, computeren, relaxen,). Nu kan je op de plattegrond met lichtcirkels aangeven waar het licht straks op moet schijnen. Het gaat dus niet zozeer om de precieze positie van de lamp maar meer om de specifieke gebieden die verlicht moet worden. Het soort verlichting dat je nodig hebt, is namelijk mede afhankelijk van de grootte van het gebied dat verlicht moet worden. Geef alle cirkels vervolgens een nummer. 
 

 

 

 

STAP 4: BEPAAL HET SOORT VERLICHTING

Nu duidelijk is welke plek je wil verlichten en welke functie deze heeft, kan je gaan nadenken over het type verlichting. Begin bij lichtcirkel nummer 1 en schrijf op welk type lamp op deze positie het beste zou kunnen zijn. Indien het om een basisverlichting gaat, waarbij vooral het overzicht in een ruimte belangrijk is, kan je kiezen voor een hanglamp of plafonnière. Voor sfeerverlichting zijn tafellampen of booglampen uiterst geschikt. Maar er zijn nog tal van andere opties. Vind je het lastig om de juiste soort verlichting te bepalen? Op deze paginavind je heel wat info over de verschillende soorten verlichting.

 

 STAP 5: AFRONDING VAN HET VERLICHTINGSPLAN

Als het goed is, heb je flink wat gebrainstormd en heb je de nodige informatie op papier. Je weet wat voor soort lamp je nodig hebt en nu kan je de positie ervan ook precies aangeven op de plattegrond. Het verlichtingsplan is klaar. Nu kun je gaan kiezen uit de vele mooie lampen die er te koop zijn. Mocht je nog wat inspiratie willen, kom dan naar de InterPleister Showroom, hier hebben wij diverse voorbeeld kamers met indirecte verlichting